W dniu dzisiejszym, o godzinie 10:00 rozpoczeły się obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, zorganizowane przez radę rodziców Szkoły Podstawowej nr 5 w Gołdapi. Był to drugi raz, kiedy dzieci i młodzież SP5 podjęli się propagowania ideii zdrowego jedzenia i gotowania. Na każdym stoisku były przygotowane przez dzieci potrawy, które kusiły swoim wyglądem. Po jednej z przyrządzonych przez klasy potraw oceniało jury. Brane były pod uwagę takie kategorie, jak smak, oryginalnośc, łatwość przyrządzenia, estetyka (zachowanie proporcji/wrażenie ogólne). Na podstawie ich ocen zostały wyłonione trzy klasy, które zajęły odpowiednio miejsca na podium. Również publiczność mogła oddać głos, taka klasa otrzymała nagrodę publiczności.
Udało nam się porozmawiać z Wiceprzewodniczącą rady rodziców, Panią Katarzyną Wierzbicką. Zdradziła nam ona również, że jest planowane wydanie ksiązki z przepisami zdrowych potraw, przygotowywanych między innymi w dniu dzisiejszym.
Poniżej zamieszczamy również parę słów od Pani Dyrektor Bożeny Kalinowskiej na temat całego wydarzenia: