Zazwyczaj gdy jest gorąco, mamy dużo mniejszy apetyt niż podczas chłodnych dni. Nie czujemy też chęci na ciężkostrawne dania: makarony, pierogi, mięsa w sosie, rozgrzewające zupy. Co przygotować na obiad w czasie upału?
Podczas gorących dni wiele osób rezygnuje z jedzenia obiadu i poprzestaje na sałatce lub małej przekąsce.
Dla tych którzy nie chcą rezygnować z głównego posiłku a jednocześnie nie mają ochoty na standardowe zaproponuje kilka lekkich i fajnych przepisów na opał –
-grillowana pierś z kurczaka,
-zupa krem marchewkowa,
-delikatne gołąbki z sałaty,
-knedle z wilgotnym farszem,
-pulpety z marchewką,
-łosoś gotowany
A na deser po smacznym obiadku polecam-
-sernik miętowy na zimno,
-sernik na zimno z owocami,
-deser truskawkowo-owocowy,
-mrożona kawa z lodami,
-sałatka z arbuzem i malinami,
-galaretki z lodami i rurką kakaową. Nawet nie użyjesz piekarnika, stwórz swój smaczny deser!
Myślę, że zasugerujesz się moimi przykładami obiadów i deserków i zapełnisz brzuszek:)